Nieuwsberichten

Welkom op de Piramide Meerwijk!
De Piramide Meerwijk is gehuisvest in een multifunctioneel gebouw. De school ligt op een eiland omgeven door een ringgracht. Rond het centrale Leonardo Da Vinci plein liggen winkels, woningen, het wijkcentrum en twee basisscholen. Dit hele complex vormt het warm kloppende hart van Meerwijk Centrum.
De Piramide Meerwijk wordt bezocht door 245 kinderen. Deze zijn verdeeld over tien groepen. Tevens zijn aan de school verbonden drie peutergroepen van Peuterspeelzaal Meerwijk (SKOS). Zodra u de school binnenkomt, voelt u aan de sfeer dat het hier goed vertoeven is. De sfeer is vriendelijk, gezellig en in de klassen is het rustig zodat de kinderen zich goed kunnen concentreren. Wij vinden het enorm belangrijk dat alle kinderen met plezier naar school komen, zich goed voelen en weten dat een professioneel team van leraren, assistenten en ondersteuners voor hen klaar staat.
Daarnaast willen wij samen met u en met hen het beste uit de kinderen halen en hen begeleiden tot optimaal leren. De afgelopen jaren zijn wij enorm gegroeid met nieuwe leerlingen, daar zijn wij blij mee. Zoekt u nog een plek voor uw kind? Neemt u contact op met de directie van de school, altijd van harte welkom. Namens het voltallige team, heet ik u van harte welkom op de Piramide Meerwijk! Ruscha Wijdeveld, directeur
023 – 5338700 of stuurt u een mail naar meerwijk@piramide-haarlem.nl

19 april anti-pest dag
Op 19 april is het de nationale dag tegen het pesten! Deze dag valt op een zaterdag. In de week ervoor besteden wij extra aandacht aan pesten op school. Want pesten? Dat kan  niet en mag niet!! Komende vrijdag 4 april wordt in de groepen 3 tot en met 8 de pest –enquete afgenomen bij alle kinderen. Leerlingen krijgen allerlei vragen over pesten op school. Pest je wel eens iemand? Word je wel eens gepest? Zo ja, door wie? Zie je wel eens dat een ander kind gepest wordt? Etc. etc. De uitslagen van deze enquêtes worden in het team van leraren zorgvuldig doorgenomen en alle namen worden genoteerd die door kinderen genoemd worden als pesters of gepesten. Vervolgens wordt hier een plan op gezet en gaan we het gesprek aan met de kinderen. Deze pest enquete is onderdeel van ons anti-pest protocol, dat u kunt vinden op de website www.piramide-haarlem.nl.
Ook zullen er ter ere van de anti pest dag in de school drie brievenbussen “Meld pesten” worden geplaatst. Hierin kunnen kinderen (anoniem) briefjes doen waarin zij aangeven dat er iets speelt wat niet zou moeten. Ook krijgen alle leerlingen deze week een armbandje waar op staat : “Pesten? Ik doe er niet aan mee!”.

Anti-pest coordinator
Op de Piramide Meerwijk werken wij met het systeem van excellente leraren die zich kunnen specialiseren in een bepaald vakgebied. Zo hebben wij een rekenspecialist (meester Sander) en twee taalspecialisten (juf Susan en juf Ayse). Op dit moment  hebben wij een procedure uitgezet waarbij wij op zoek zijn binnen het team naar mensen die zich willen specialiseren. Zo hebben wij een vacature voor een anti-pest coordinator en een cultuur specialist. De aanstelling van specialisten binnen de school verloopt volgens een formele procedure waarbij leraren kunnen solliciteren naar de functie van specialist. Het is de bedoeling dat beide specialisten voor de zomervakantie worden aangesteld, wij houden u op de hoogte!

De bibliotheek wordt geschoond en aangevuld!
In de maanden april en mei 2014 zullen twee dames van boekhandel Kiekeboek de schoolbibliotheek volledig schonen, uitzoeken, herindelen en aanvullen! Wij zijn hier erg blij mee! Van tijd tot tijd is het nodig om te kijken bij de boeken wat verouderd is. Deze medewerkers van de boekenwinkel hebben veel kijk op nieuwe en leuke kinderboeken! Dan kunnen uw kinderen genieten van heerlijk nieuwe boeken, dat is o.i. ontzettend belangrijk!! Wij houden u op de hoogte!

Sterrenkinderen schrijven kinderboek

Sinds enkele weken is er een bijzonder project aan de gang op OBS de Piramide Meerwijk. Elke maandagmiddag houden de ‘Sterrenkinderen’ (pluskinderen) zich extra bezig met taal. Er wordt zelfs een heus kinderboek geschreven! 

Onder begeleiding van kinderboekenschrijver Harald Timmer (onder andere bekend van ‘Het wiebelmannetje’) en Juf Lizette schrijven de Sterrenkinderen ieder hun eigen verhaal. De eerste versies van deze verhalen zijn nu allemaal geschreven en nu zijn de kinderen met het ‘echte’ schrijven bezig…herschrijven. Onder het toeziend oog van de kinderboekenschrijver worden delen geschrapt, of juist aangevuld. Worden taal- en spellingregels toegepast en verhalen van de juiste interne logica en opbouw voorzien. De kinderen zijn zeer enthousiast en schromen niet om ook elkaars werk te beoordelen en van commentaar te voorzien. “Dat is een van de moeilijkste, maar ook belangrijkste oefeningen die ik ze heb gegeven,” aldus de kinderboekenschrijver. “Daardoor leren ze op een afstandelijke manier naar een verhaal te kijken en herkennen ze ‘fouten’ die anderen maken ook bij zichzelf!” 

De schrijver zelf is ook zeer enthousiast. Niet alleen door het enthousiasme van de kinderen, maar ook vanwege de kwaliteit van de verhalen. “Er wordt echt op behoorlijk niveau geschreven en iedereen luistert uitstekend naar de tips die ze krijgen,” zegt Harald Timmer. “Sommige verhalen zijn zo goed, dat het nog een moeilijke keuze wordt welke delen van de verhalen in het boek zullen komen!” Want dat is natuurlijk waar het óók om draait. Niet alleen de extra uitdaging voor het juiste gebruik van taal, maar ook het te verschijnen kinderboek! Alle verhalen, of delen ervan, zullen worden verwerkt in een heus kinderboek, dat ook daadwerkelijk in alle boekhandels van Nederland en België gekocht kan worden. Zet vast in de agenda dat de officiële uitreiking van het eerste exemplaar op dinsdag 24 juni zal plaatsvinden in de mooiste boekwinkel van Haarlem: H. De Vries Boeken!

Nieuwe kinderen inschrijven!
Bezoeken uw kind (eren) de Piramide Meerwijk en hebt u thuis nog een kind van 0 jaar? Of een kindje van 1 jaar? Van 2 jaar? Van 3 jaar? En weet u zeker dat u voor dit kind een plaatsje wilt op onze school als het 4 jaar is? Wacht u dan niet langer en maakt u s.v.p. zo snel mogelijk een afspraak met juf Ruscha voor de inschrijving!! Wij hebben voor de komende jaren al goed gevulde groepen en reserveren graag een plaatsje voor de kleine! Broertjes en zusjes van kinderen die al bij ons op school zitten, hebben voorrang! Ook kunt u het contactformulier op onze website invullen, u wordt dan gebeld voor het maken van een afspraak.

Belangrijke data tot einde van het schooljaar!

Donderdag 17 april

Donderdag 17 april

Vrijdag 18 april

Zaterdag 19 april

Maandag 21 april

Dinsdag 22 april

Dinsdag 22 april

Vrijdag 25 april

Zaterdag 26 april

Donderdag 8 mei

Zondag 11 mei

Maandag 12 mei

Maandag 12 mei –14 mei

Woensdag 14 mei

Maandag 19 mei

Dinsdag 20 mei

Maandag 26 t/m 30 mei

Maandag 2 juni

Dinsdag 3 t/m 6 juni

Maandag 9 juni

Zondag 15 juni

Maandag16 juni

Donderdag 26 juni

Donderdag 26 juni

Vrijdag 27 juni

Woensdag 2 juli

Donderdag 3 juli

De Paashaas hupst rond

Wie heeft de pot met paaseieren gewonnen?

Start Paas Vakantie J

Dag tegen het pesten

Tweede Paas dag, de school is gesloten!

Wij gaan weer naar school

Schoolfeest-sportdag-koningsspelen!

Koningsontbijt!

Start mei vakantie!

Wij gaan weer naar school

Moederdag J

Start CITO Eind periode

Schoolkamp groep 8

10e ouderraadsvergadering

Brief oudergesprekken mee naar huis

Schoolreisje groep 1-7

Hemelvaart Vakantie

Wij gaan weer naar school!

Avondvierdaagse

2e Pinksterdag = VRIJ!

Vaderdag J

Start oudergesprekken laatste ronde!

Laatste rapport mee naar huis!

Musical groep 8

Kleuterfeest middag

Dans In School, afsluiting van het schooljaar!

Laatste schooldag, kinderen vanaf 12 uur vrij!

Zomervakantie tot en met zondag 17 augustus!! Maandag 18 augustus zijn we er weer!

Nieuws over de sportdag en koningsspelen!

Op dinsdag 22 april is het weer zover, dan is het sport en koningsdag!! U heeft hier inmiddels een brief over gekregen. Komt allen helpen beste ouders, want ZONDER UW HULP KAN DE SPORTDAG NIET DOORGAAN!!

Op vrijdag 25 april mogen alle kinderen verkleed naar school komen, we hebben dan een koninklijk ontbijt in de school! Hoe leuk is dit? U krijgt hier nog een brief over. We wensen alle kinderen een hele fijne sportdag!

Hebben wij uw correcte telefoonnummer?
Regelmatig overkomt het ons dat wij een ouder dringend nodig hebben, maar dat we niet het juiste telefoonnummer hebben! Mobiele telefoonnummers veranderen vaak, daar zit het hem in! Lieve ouders, zorgt u s.v.p. dat u bereikbaar bent voor de school!! Als uw kind bijvoorbeeld ziek is, is het echt noodzakelijk dat wij u kunnen bereiken! U kunt uw nieuwe telefoonnummer afgeven op school bij juf Monique van de administratie   , maar u kunt het ons ook via de mail laten weten: monique.valk@piramide-haarlem.nl onder vermelding van naam en groep van uw kind. Alvast dank!

Verlof aanvragen
De periode voor of na de zomervakantie is een periode waarin ouders meer ruimte willen om op vakantie te gaan. Extra vakantieverlof is echter nooit mogelijk volgens de leerplichtwet. “Minder druk op de weg” of “goedkopere vliegtickets” is geen geldige reden voor verlof. Een geldige reden kan zijn bijvoorbeeld aard van het werk van de ouder. De leerplichtwet heeft de regels rond het verlenen van verlof aangescherpt en ook de scholen moeten zich hier aan houden. Wij vragen u om minimaal zes weken van te voren verlof aan te vragen en aan te tonen dat het binnen de regels van de leerplichtwet valt. Scholen moeten zich naar leerplicht verantwoorden. De kans is altijd aanwezig dat de leerplicht ambtenaar de school bezoekt om alle verlofaanvragen samen met de directeur door te nemen. Verlof na de zomervakantie in de eerste week van het nieuwe schooljaar is nooit toegestaan. De meeste aanvragen worden ter beoordeling doorgestuurd naar leerplicht. In het informatierek vindt u folders die speciaal over dit onderwerp gaan. Wilt u evengoed meer weten? Surft u naar www.leerplicht.nl

Nieuws uit de multiculturele school!

Nieuwjaar in Afghanistan
Ieder jaar op de dag dat de nacht en de dag precies even lang zijn, valt het Perzisch Nieuwjaar en vieren de Afghaanse mensen feest. Dit is altijd op 21 maart, van harte gefeliciteerd nog!
 
Turks kinderfeest!
Op woensdag 23 april is het in Turkije een nationale feestdag, het Turks kinderfeest. In Turkije wordt gevierd de dag van het kind, ÇOCUK BAYRAMI. Atatürk introduceerde in 1920 het kinderfeest in Turkije. Hij vond dat de kinderen, als toekomst van het land, best eens extra aandacht verdienden. Volksdansen in klederdracht, muziek, vliegeren, poppenkast en zoet gebak vormen de ingrediënten voor dit feest. Het feest wordt afgesloten met de Çayda Çirak, een kaarsendans uitgevoerd door kinderen in traditionele kostuums.
Wij wensen alle ouders en kinderen die dit feest gaan vieren heel veel plezier!

Start van een vierde kleutergroep!
Op maandag 3 maart 2014, direct na de voorjaarsvakantie, is groep 1d weer van start gegaan, de kleutergroep voor onze allerjongste leerlingen. Groep 1d is gestart met zes leerlingen en groeit uit richting juli 2014 naar 18 leerlingen. Heel fijn voor onze jongste kleuters om in een klein groepje les te krijgen. De juf van de instroomgroep is op maandag en dinsdag juf Manon en op woensdag, donderdag en vrijdag juf Ilona. Wij wensen de kinderen en de leerkrachten heel veel speelplezier in groep 1d!

Overstap in de groepen 3
Vorige week hebben alle ouders van onze groepen 3 een bijeenkomst gehad met de leerkrachten om uitleg te krijgen over het programma Overstap. Overstap is een leesprogramma voor leerlingen uit groep 3 van de basisschool en hun ouders. Overstap heeft als doelstelling het leesniveau van de leerlingen te verbeteren. Door Overstap wordt het leren lezen in groep 3 verstevigd en worden ouders meer bij het leesproces van hun kinderen betrokken. Ouders en kinderen gaan een aantal keren per week met (leren) lezen aan de slag. Overstap sluit aan bij onze leesmethode 'Veilig Leren Lezen'. Bij de eerste tien leerstofkernen van de leesmethode zijn tien setjes Overstap-materialen ontwikkeld. De materialen (leesboekjes, werkboekjes, voorleesboek, cd's en een handleiding voor ouders) en werkwijzen vormen een herhaling van de leesstof op school. We zijn heel erg benieuwd hoe het samen lezen thuis bevalt! Wat fijn dat er zoveel ouders zijn geweest bij de bijeenkomst!

BHV’ers en EHBO
Op school hebben wij een aantal collega’s dat als extra taak Brand Hulp Verlener opgeleid is. Zij worden ieder jaar getraind op (herhalings-) cursus en zijn verantwoordelijk voor het houden van de brandoefeningen, instructies aan het team en het verlenen van Eerste Hulp Bij Ongelukken. Juf Lizette (van groep 7) is coördinator van dit team van BHV’ers dat verder bestaat uit juf Ayse, juf Geraldine, juf Monique en juf Suzan. Gebeurt er een ongelukje, dan komt er altijd een BHV’er bij om te beoordelen wat er moet gebeuren en of het zien van een arts noodzakelijk is. Heeft uw kind een klein ongelukje en daardoor een schram of schaafwond? Het wordt ter plekke behandeld en ook wordt een kind altijd gerust gesteld, want het is altijd even schrikken! Bij ernstiger incidenten, wordt u als ouder altijd als eerste op de hoogte gebracht. Mocht zich een klein incident voordoen of heeft uw kind een klein schaafwondje, dan vult de leerkracht het “kleine verwondingen” formulier in en geeft dat met het kind met naar huis, zodat u weet wat er gebeurd is. Om de communicatie vlot te laten verlopen vragen wij u daarom altijd uw meest recente telefoonnummer door te geven op school als daar een verandering in is, zodat u als ouder altijd goed bereikbaar bent.

 

obs De Piramide Meerwijk
Erasmuslaan 3
2037 LA  HAARLEM
023 5338700